Alles van waarde is weerloos (Lucebert).

Some Kind of Fire Rose bezingt meerstemmig de kwetsbaarheden die niet gepakt of vastgehouden kunnen worden, maar wel gevoeld. Lisette en Gijs zijn helder en rauw, persoonlijk en direct, harmonieus en soms bevreemdend. Hun poëtische onverbloemde teksten vinden zowel in het Nederlands als Engels hun weg. Duidelijk beïnvloed door pop, folk en kleinkunst maken zij muziek om bij weg te dromen. Als het publiek zich kwetsbaar opstelt, is het weerloos.

Begin 2014 vallen zij voor het eerst in de prijzen. Met hun liedjes ‘Breekbaar’ en ‘Clouds’ winnen zij twee The Hague International Singer-songwriter (THISS) Awards. ‘Breekbaar’ wint als Best Non-English Language Song 2013 en ‘Clouds’ wint met Best Performance Video by a Duo/Group 2013. Gijs sleept tevens de THISSAward Critics’ Choice Songwriter of the Year 2013 in de wacht. Zomer 2014 stonden zij als enige Nederlandse groep op het Luisterplein van de Gentse Feesten in de finale van de Wedstrijd van het Nederlandstalig lied.

Some Kind of Fire Rose heeft op 28 november 2014 haar eerste EP Breekbaar gepresenteerd aan het publiek in theater De Nieuwe Regentes in Den Haag.

EP Breekbaar

Als je muziek door toevallige luisteraars omschreven word als de naam van het eerste nummer dat je ooit samen hebt geschreven, kun je niet anders dan je debuut EP Breekbaar noemen. Breekbaar gaat over echtheid, lef en jezelf durven laten zien.

Je denkt dat ik niet breekbaar ben
maar ik val elke dag opnieuw
van de grond waaruit ik kwam
krabbel ik weer omhoog (uit Breekbaar)

Breekbaar is Lisette’s eerste pas richting Gijs met een liedje dat zij nog nooit voor iemand gedurfd had te zingen. 25 jaar lang toonde zij zelden haar kwetsbaarheid, omdat ze bang was dat mensen zouden weggaan als ze wisten wat er echt in haar omging. Breekbaar is haar eerste breuk door de oppervlakte, haar eerste gezicht naar de mensen om haar heen, haar eerste uiting van gevoelens en gedachten, zonder beschermlaag.

Gijs zorgde voor de voedingsbodem, het open raam waardoor Lisette naar binnen kon klimmen, om samen creatief te creëren. Breekbaar vertelt het verhaal van de weg die zij samen hebben afgelegd. De weg van overeenkomst en de weg van verschillen.

Breekbaar in het Theater

De theatrale waarde van de muziek van Some Kind of Fire Rose werd al snel herkend. Samen met regisseuse Manon de Groot – van Gelder en acteur Marten van der Meijden, bekenden vanuit hun theaterachtergrond, werd Theatergroep GlasHart opgericht. Hun formule: muziek versterkt met beeld en tekst leidt tot persoonlijk theater, dichtbij en herkenbaar. De ervaring leert dat deze combinatie aangrijpt. In 2013 ging de voorstelling Breekbaar in première tijdens Delft Fringe. Daarna zijn zij onder andere uitgenodigd voor een theatertour in België.

Met Breekbaar het lied, de voorstelling en nu ook de EP maakt Some Kind of Fire Rose de cirkel rond. Ze hebben de ambitie om met dezelfde formule binnen het theater een drieluik te maken, wat ook een drieluik in de muziek zal betekenen. Tijdens de release op 28 november zal hun theatervoorstelling Breekbaar ook opgevoerd worden.

Some Kind of Fire Rose
Lisette van Zwieten (Vocalen) & Gijs Hietkamp (Vocalen & Gitaar)

Live wordt Some Kind of Fire Rose regelmatig versterkt door Dieuwke le Feber (Contrabas & Vocalen).

Beluister de muziek of bekijk de video’s.